Florentinsk fänkål (Foeniculum vulgare var. Azoricum)
Florentinsk fänkål är den finaste sorten av fänkål man traditionellt använde
i de bästa absinterna. Smaken påminner om anis men har en något lenare,
lite sötare och mer avrundad ton.
Den innehåller liksom anis oljan anetol, och medicinskt sett delar den också
de flesta av anisens egenskaper, bland annat lindring mot hosta. Den sägs stimulera
aptiten och matsmältningen, och te på dess frön har traditionellt tagits för
att lindra kramper i magen och motverka väderspänningar.
Den florentinska fänkålen (avbildad i sin fröform till vänster
och som planta ovan till höger) ska ej förväxlas med vanlig fänkål
(Foeniculum vulgare), som förvisso är
en god brödkrydda men som historiskt sett inte användes utom i billigare
absinter. Den vanliga fänkålen har ett högre innehåll
av en annan olja, fenkon, som kan ge absinten en oönskad smak påminnande
om kamfer.
Vår florentinska fänkål hämtar vi från
örtodlingar i Italien.